Puteti asculta Radio Sufletel descarcand playlistul CLICK AICI !

Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

De ce falosi?...De ce fruncea?..Avem de ce !

De ce falosi?...De ce fruncea?..Avem de ce !
Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

Banatul este regiunea istorică din vestul României, dintre Dunăre, Tisa, Mureş şi Carpaţi. Circa două treimi din Banat s-a unit cu România şi o treime a fost acordată Serbiei, conform tratatelor din 1920. Banatul mai cuprinde şi o mică bucată de teritoriu între Mureş, Seghedin şi Beba Veche, aflată astăzi pe teritoriul Ungariei. Partea românească din vechiul Banat se întinde astăzi pe teritoriul a cinci judeţe: cuprinde judeţele Timiş şi Caraş-Severin în totalitate, include teritoriul la sud de Mureş din judeţul Arad, zona Orşovei din judeţul Mehedinţi şi câteva comune din judeţul Hunedoara.

Banatul nu mai există ca entitate politică distinctă din 1919, dar continuă să fie considerată o regiune istorică şi culturală funcţională a României moderne. Centrul său economic, cultural şi spiritual se află la Timişoara, la care se alătură Reşiţa, Lugojul, Caransebeşul sau Oraviţa, toate oraşe care au jucat un rol de prim-rang în istoria regiunii. În ultimii ani, rolul administrativ regional începe să fie înlocuit de regiunea de dezvoltare Vest, care se suprapune aproximativ peste zona Banatului.

În timpuri străvechi teritoriul a fost locuit de daci şi a făcut parte din provincia romană Dacia. În evul mediu timpuriu a existat o formaţiune statală româno-slavă, ducatul lui Glad şi a urmaşului său Ahtum. În secolele X-XI, Banatul a fost cucerit de unguri. De la mijlocul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVIII-lea a fost paşalâc turcesc.

După 1716 a fost cuprins în Imperiul habsburgic şi a avut până în 1778 administraţie germană. Din acest an este încorporat Ungariei şi până în 1918 va avea administraţie maghiară. Destrămarea imperiului austro-ungar de la finele primului război mondial s-a soldat cu împărţirea Banatului între România (zona de nord-est, cu populaţie majoritar românească) şi Serbia (zona de sud-vest, cu populaţie predominant sârbă). Proclamată la 1918, unirea Banatului cu România s-a pus efectiv în practică în 1919, atunci când, la data de 3 august, trupele române au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia românească.

Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

vineri, 15 ianuarie 2010

ORAVITA


Oravita se afla in partea de sud vest a judetului Caras-Severin,langa paralela 45. Oravita se invecineaza spre est la 20 km cu orasul Anina, spre nord-vest la 49 km cu municipiul Resita, spre sud la 48 km cu orasul Moldova Noua.Longitudine 21.6894444 Altitude (meters) 289 Population: 15.524 (2000 Suprafata totala (ha): 16.406 Paduri: 6.973 ha Ape: 69 ha Drumuri: 232 ha Sate componente-suburbii: Agadici, Bradisoru de Jos, Brosteni, Rachitova Cartiere: Ciclova Montana
Pe baza resurselor si exploatarilor miniere din zona (amintite din secolele XIV-XV), Oravita a devenit, începând din secolul al XVIII-lea, cel mai important centru economic si cultural al Carasului.
Orasul are astazi circa 15.000 de locuitori. În apropierea localitatii trece paralela 45.

Din punct de vedere al toponomiei, denumirea de Oravita se trage din limba slava, respectiv "Oravetz" însemnând "Dumbrava de nuci"
Prezentarea istoricului orasului este realizata prin punctarea diferitelor evenimente importante si a datelor acestora:
1690 - Prima atestare documentara (Conscriptia lui Marsigli)
1363-1437 - Documente ce atesta mineri în jurul Oravitei
1717 - Mentionata comuna Oravita
1721 - Construirea cuptorului de topire a fierului (fabrica de ciocane)
1729 - Se înfiinteaza Scoala gratuita de minerit si fierarit
1730 - Se înfiinteaza Oficiul Suprem al minerilor
1733 - Se înfiinteaza Scoala primara catolica
1736 - Se înfiinteaza Casa de ajutor reciproc
1737 - Participarea oravitenilor la rascoala împotriva habsburgilor

1738 - Razboiul cu turcii distruge fabricile din Oravita si Ciclova
1777 - Se înfiinteaza prima scoala primara româneasca
1781 - Se construieste Biserica greco-catolica
1793 - Apare gimnaziu de 4 clase
1816 - Se construieste primul teatru din tara (Teatrul Mihai Eminescu)
1848 - Are loc o miscare culturala
1854 - Oravita-Bazias - prima linie de cale ferata din tara
1855 - Se da în functiune Marea Monetarie
1870 - Se înfiinteaza Compania de Pompieri Voluntari
1872 - Se construieste Gradina de Tir
1875 - Oravita-Anina - prima linie de cale ferata montana din tara
1877 - Se da în folosinta "Biblioteca Noastra"
1878 - Se da în folosinta Statiunea Marila
1887 - Se construieste Banca Oraviteana
1890 - Se înfiinteaza Clubul Turistic
1895 - Se construieste o moara cu aburi (lânga gara)
1900 - Se înfiinteaza Banca Comerciala si Industriala
1913 - Scoala civila se transforma în liceu de 8 clase
1920 - Se construieste Palatul Prefecturii
1926 - Începând cu aceasta data Oravita devine capitala de judet
1931-1932 - Se construieste Palatul Prefecturii azi Primaria Oravita (arh. Henriette Delavrancea, prima d-na arhitect român, membra a organizatiei arhitectilor din Paris
1932 - Apare revista culturala "Vatra Banatului"


Personalitati Oravitene

DAMASCHIN BOJINCĂ (1801-1869) - Născut în Gârlişte,elev al Gimnaziului Latin din Oraviţa, student în filozofie şi drept la Seghedin şi Oradea, redactor la ?Biblioteca Românească� din Pesta, istoric prestigios din şcoala romantică a istoriografiei naţionale,jurist consult al Principatului Moldovei, rectorul Seminarului Veniamin din Iaşi, profesor la Academia Mihăileană de aici, apoi ministru al justiţiei în România Vechiului Regat, organizatorul arhivelor naţionale ca instituţie
SIMEON MANGIUCA (1831-1890) - Academician, originar din satul Broşteni, suburbana Oraviţei astăzi, lingvist de renume, dialectolog.
GHEORGHE AZAP - Născut în Ticvaniul Mic, sat din preajma Oraviţei, la 26 iulie 1939. Poet, participant activ la viaţa culturală din Oraviţa postbelică, întemeietorul revistei pentru sate "Răzoare" (1993-1997)
IOAN NIUNI (NIUNY) (1782 ? - 1849 ?) - Arhitectul Teatrului Vechi, cel dintâi edificiu teatral din spaţiul românesc.

AURELIE IANA (1867-1948) - Preot în Maidan-Brădişorul de Jos, lângă Oraviţa, culegător de folclor, în corespondenţă cu Simeon Florea Marian, Haşdeu, Iorga, Blaga.


ORASE APROPIATE

122 km - Timisoara (municipiu, resedinta judetului Timis)
48 km - Moldova Noua (port la Dunare)
20 km - Anina
58 km - Resita (Resedinta de judet)


CAI DE ACCES IN LOCALITATE
CFR DN

Timisoara-Oravita Moldova Noua-Oravita
Anina-Oravita Resita-Oravita
Resita-Oravita Timisoara-Oravita
Iam-Oravita Baile Herculane-Oravi



Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”





Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”

Muzeul de Istorie a Teatrului si a Orasului Oravita cu sectii de istorie, geografie istorica, etnografie-folclor, arhiva documentara si biblioteca „Sim Sam Moldovan – Ionel Bota” de carte si presa veche.

Teatru destinat spectacolelor si concertelor de muzica
Datare (exactă, perioada, interval de date)
Cel mai vechi edificiu teatral din spatiul culturii romanesti, fondat la 1817

Proiectant este arhitectul imperial, oraviteanul Ion Niuni, butaforia din sala interioara a fost realizata de Ieronimus Platzger, decorator al Curtii Imperiale iar montarea, asamblarea si organizarea interioara a edificiului este opera unuia din pictorii oficiali ai Casei de Austria, Francisc Knée.
Istoric – evoluţia construcţiilor, evoluţia tehnologiei

Este prima cladire de teatru din piatra din sud-estul Europei, prima cladire din Europa luminata cu ajutorul lampilor de aceteilena.

Cladirea a apartinut celui mai vechi teatru de pe teritoriul actual al Romaniei (1873). Din 1968 s-a infiintat expozitia permanenta de istoria culturii, reorganizata in anii 1973 si 1982, ce valorifica tiparituri, manuscrise, afise si documente, costume, recuzita, accesorii, texte, fotografii. Printre piesele de exceptie se remarca lista originala de subscriptie pentru constructia teatrului (1817) si afisele trupei G. A. Petculescu, prima trupa profesionala din Ardeal si Banat.

A fost realizat in stilul barocului vienez (barocul tarziu) si imita la scara mica vechiul Burgtheater din Viena. Teatrul din Viena a fost dezafectat la anii 1890, iar importanta edificiului din Oravita este cuatat mai mare devenind, in acest caz, original si nu copie

Pe scena teatrului au montat spectacole de teatru si muzica trupe profesioniste din Europa si din lume: Bucuresti, Viena, Paris, Berlin, Sankt Petersburg, Budapesta, Graz, Innsbruck, Belgrad, Roma, New York, Philadelphia s. a.

Si in alte regiuni ale tarii s-au nascut manifestari teatrale dar nu in aceesi masura ca la Oravita. Spre exemplu, la Arad, din 1812, negustorul Iacob Hirschl obtine aprobarea de a amenaja una din magaziile sale pentru a se juca teatru. In Sibiu, prima trupa de teatru, dar fara a avea un sediu stabil sunt „arlechinii” pomeniti la 1745.
A fost realizat in stilul barocului vienez (barocul tarziu)


Casa de Cultură Oraviţa găzduieşte şi organizează manifestări de anvergură naţională:

Festivalul-concurs "George Motoia Craiu" - ediţia 6

Tabăra Internaţională de Creaţie Literară - ediţia 9

Zilele Eminescu la Oraviţa (concurs naţional de creaţie literară)- ediţia 12

Editarea revistei literară Confluenţe

Cenaclul literar "Mihai Novac" coordonat de poetul Gheorghe Azap


( Acest colaj informativ a fost realizat cu texte si imagini postate pe urmatoarele siteuri www.intercultural.ro/ ; www.episcopiacaransebesului.ro/ ; www.cjcs.ro/turism/ro/filme.php ; www.oravita.go.ro/ ; multumesc si felicit contributia media a sibillei si a ...Pentru forum jucarii.com.ro - echipa Ar-rail Club:
Reporter de servici - Octavian
Fotograf - Octavian, Gabi, Cristi
Cameraman - Octavian, Gabi, Cristi
Coordonator - Gabi ; fiecare din articolele aparute in acest blog poate avea continuitate,ele constituie de fapt o incurajare catre dv de a transmite si celorlalti ceea ce dv stiti deja..istorisiri,intamplari..imagini,despre locurile dv indragite,etc..fiecare dintre noi poate fi reporter ;) )

Un comentariu: