Aurelia Fătu Răduţu (n. 12 iunie 1929, Vasiova - d. 27 septembrie 1972, Bucureşti) a fost o interpretă de muzică populară din Banat.
Cea mai mare solistă de muzică populară din Banat, Aurelia Fătu Răduţu s-a născut la 12 iunie 1929 la Vasiova, într-o căsuţă modestă de pe str. Bârzăveni, la nr. 12. După Revoluţie această stradă a primit numele artistei.
În 1986 poetul Nicolae Sârbu scria în ziarul Flamura din Reşiţa: ”Nici o instituţie culturală nu mi-a putut pune la dispoziţie un disc al Aureliei Fătu-Răduţu, nici date biografice sau vreo referinţă critică de specialitate despre activitatea acestei interprete de excepţie”.
Tatăl Aureliei se numea Teodor Făt şi era un lăcătuş originar din Dognecea. Mama solistei se numea Maria Ioan, originară din Vasiova.
În 1941, Aurelia urmează Gimnaziul de Stat pentru Fete din Reşiţa, iar în 1949 absolvă Liceul Mixt tot din Reşiţa. A început să cânte de la 6 ani, iar primii profesori de muzică i-au fost Ion Românu şi Miron Şoarec.
După unele informaţii, ministrul Carol Loncear, originar din Bocşa Montană, ar fi lansat-o în cariera ei artistică. În 1950, Aurelia intră la Conservatorul din Bucureşti. Tot poetul Nicolae Sârbu o descrie pe solistă: ”Era o femeie frumoasă, cu o ţinută statuară, cu păr negru şi ochi căprui, tipul bănăţencei, iradiind în jur siguranţă şi bună dispoziţie”.
În 1950, solista s-a căsătorit la Bucureşti cu colonelul de aviaţie Ion Răduţu, iar în 1953 se naşte unicul lor fiu, Adrian, care azi e inginer.
După Ana Pacatiuş, care a cunoscut-o personal, Aurelia ar fi avut o căsnicie nefericită. Una din marile prietene ale Aureliei a fost solista Angela Moldovan.
În 1953, artista debutează în spectacolele Teatrului “Constantin Tănase” din Bucureşti, iar în 1955 ea este angajată la Ansamblul Ciocârlia, de unde începe marea ei carieră artistică. Prin anii ’50 vocea de aur a Aureliei Fătu Răduţu umplea prioritar emisiunile folclorice de la Radio Timişoara şi Bucureşti. Victor Predescu de la Radiodifuziune i-a făcut câteva înregistrări. Mai târziu, după 1962, solista are apariţii frecvente şi la Televiziune. A făcut turnee prin ţară şi în străinătate: U.R.S.S., China, Japonia, Franţa, Italia, Anglia.
În august 1972 Aurelia vine pentru ultima dată la Vasiova. Boala ei (cancer la gât) începe să-şi facă efectul. Nu mai putea cânta. Peste o lună, la 27 septembrie 1972 Aurelia Fătu -Răduţu închidea ochii la Bucureşti, departe de Banat şi de Vasiova, pe care le-a iubit atât de mult.
A dus o viaţă dedicată cântecului popular bănăţean, pe care l-a slujit cu credinţă şi devoţiune, dar şi cu un imens talent. Credem că, la fel ca pasărea Phoenix, cântecele nemuritoare ale artistei vor renaşte cândva din scrumul uitării şi vor redeveni marile iubiri care au fost cândva.
Repertoriul
- Aseară pe înserat
- Drag mi-i jocul bănăţean
- Ştii tu bade ce mi-ai spus
- Mult mi-i drag şi-mi place mie
- La mină la Anina
- Vai bădiţă, doru mi-i
- Somnu mi-i şi nu mă culc
- Badea-mi rupe inima
- Dorule copil pribeag
- Floare roşie ca focul
- Iubeşte-mă bădişor
- Răsari lună de cu seară
- De când s-o dus bădiţa
- Joacă-mă bădiţă bine
- Vino, iară, primăvară
- De-aş avea un singur dor
- Mulţi mă-ntreabă de ce cânt
- Eu mi-s cu badea vecină
Aurelia Fătu-Răduțu - Recital
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=QLp3tZ90tGE