vineri, 22 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Banatul este regiunea istorică din vestul României, dintre Dunăre, Tisa, Mureş şi Carpaţi. Circa două treimi din Banat s-a unit cu România şi o treime a fost acordată Serbiei, conform tratatelor din 1920. Banatul mai cuprinde şi o mică bucată de teritoriu între Mureş, Seghedin şi Beba Veche, aflată astăzi pe teritoriul Ungariei. Partea românească din vechiul Banat se întinde astăzi pe teritoriul a cinci judeţe: cuprinde judeţele Timiş şi Caraş-Severin în totalitate, include teritoriul la sud de Mureş din judeţul Arad, zona Orşovei din judeţul Mehedinţi şi câteva comune din judeţul Hunedoara.
Banatul nu mai există ca entitate politică distinctă din 1919, dar continuă să fie considerată o regiune istorică şi culturală funcţională a României moderne. Centrul său economic, cultural şi spiritual se află la Timişoara, la care se alătură Reşiţa, Lugojul, Caransebeşul sau Oraviţa, toate oraşe care au jucat un rol de prim-rang în istoria regiunii. În ultimii ani, rolul administrativ regional începe să fie înlocuit de regiunea de dezvoltare Vest, care se suprapune aproximativ peste zona Banatului.
În timpuri străvechi teritoriul a fost locuit de daci şi a făcut parte din provincia romană Dacia. În evul mediu timpuriu a existat o formaţiune statală româno-slavă, ducatul lui Glad şi a urmaşului său Ahtum. În secolele X-XI, Banatul a fost cucerit de unguri. De la mijlocul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVIII-lea a fost paşalâc turcesc.
După 1716 a fost cuprins în Imperiul habsburgic şi a avut până în 1778 administraţie germană. Din acest an este încorporat Ungariei şi până în 1918 va avea administraţie maghiară. Destrămarea imperiului austro-ungar de la finele primului război mondial s-a soldat cu împărţirea Banatului între România (zona de nord-est, cu populaţie majoritar românească) şi Serbia (zona de sud-vest, cu populaţie predominant sârbă). Proclamată la 1918, unirea Banatului cu România s-a pus efectiv în practică în 1919, atunci când, la data de 3 august, trupele române au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia românească.
Doine vechi din Banat
Achim Nica - Lasai pusca ruginita
Dumitru Constantin - Buna dimineata,nana
Tiberiu Ceia - De-as avea si eu un frate
Florentin Iosif - Banii,banii
Nicoleta Voica - Tata meu imbatrinit
Traian Jurchela - Frica mi-i ca mor ca miine
Elena Jurjescu - Trandafirule
Luca Novac - Doina lui Luca (taragot)
Achim Nica - Saraca copilarie
Nicoleta Voica - Mi te-ai dus bade,te-ai dus
Traian Jurchela - Omul bun si pomul copt
Ana Pacatius - Maica daca-ai fi stiut
Achim Nica - I-auzi mindra cucu cinta
Tiberiu Ceia - Cine bate la fereastra
Dumitru Constantin - Sus e luna in doua coarne
Florentin Iosif - Cine trece-acuma dealul
Elena Jurjescu - Spune-mi maica adevarat
Traian Jurchela - Prasta deal,prasta cimpie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu