Puteti asculta Radio Sufletel descarcand playlistul CLICK AICI !

Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

De ce falosi?...De ce fruncea?..Avem de ce !

De ce falosi?...De ce fruncea?..Avem de ce !
Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

Banatul este regiunea istorică din vestul României, dintre Dunăre, Tisa, Mureş şi Carpaţi. Circa două treimi din Banat s-a unit cu România şi o treime a fost acordată Serbiei, conform tratatelor din 1920. Banatul mai cuprinde şi o mică bucată de teritoriu între Mureş, Seghedin şi Beba Veche, aflată astăzi pe teritoriul Ungariei. Partea românească din vechiul Banat se întinde astăzi pe teritoriul a cinci judeţe: cuprinde judeţele Timiş şi Caraş-Severin în totalitate, include teritoriul la sud de Mureş din judeţul Arad, zona Orşovei din judeţul Mehedinţi şi câteva comune din judeţul Hunedoara.

Banatul nu mai există ca entitate politică distinctă din 1919, dar continuă să fie considerată o regiune istorică şi culturală funcţională a României moderne. Centrul său economic, cultural şi spiritual se află la Timişoara, la care se alătură Reşiţa, Lugojul, Caransebeşul sau Oraviţa, toate oraşe care au jucat un rol de prim-rang în istoria regiunii. În ultimii ani, rolul administrativ regional începe să fie înlocuit de regiunea de dezvoltare Vest, care se suprapune aproximativ peste zona Banatului.

În timpuri străvechi teritoriul a fost locuit de daci şi a făcut parte din provincia romană Dacia. În evul mediu timpuriu a existat o formaţiune statală româno-slavă, ducatul lui Glad şi a urmaşului său Ahtum. În secolele X-XI, Banatul a fost cucerit de unguri. De la mijlocul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVIII-lea a fost paşalâc turcesc.

După 1716 a fost cuprins în Imperiul habsburgic şi a avut până în 1778 administraţie germană. Din acest an este încorporat Ungariei şi până în 1918 va avea administraţie maghiară. Destrămarea imperiului austro-ungar de la finele primului război mondial s-a soldat cu împărţirea Banatului între România (zona de nord-est, cu populaţie majoritar românească) şi Serbia (zona de sud-vest, cu populaţie predominant sârbă). Proclamată la 1918, unirea Banatului cu România s-a pus efectiv în practică în 1919, atunci când, la data de 3 august, trupele române au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia românească.

Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

Get graphics at Nackvision.com
Get graphics at Nackvision.com

duminică, 10 ianuarie 2010

Excursie

CARANSEBEŞ

Oraşul Caransebeş se află în jud. Caraş-Severin, la confluenţa Timişului cu pârâul Sebeş, într-un decor natural dominat de culmile Muntelui Mic (1805 m) şi ale Munţilor Poiana Ruscă (1380 m).


Atestat documentar din 1290, oraşul s-a format prin unirea a două aşezări medievale: Căvăran şi Sebeş. Se păstrează o serie de construcţii din sec XVIII şi XIX: Biserica Sf. Gheorghe din secolele XV-XVIII, Biserica Sf. Ioan, Palatul Comunităţii de Avere, vechea cazarmă din secolul al XVIII-lea, Biserica Catolică, Sinagoga, clădirea fostului Comitat, Noua casă de păstrare, Primăria, Liceul Traian Doda.


Vizitatorii oraşului pot admira, alături de aceste impozante edificii, statuia generalului Drăgălina, situată în parcul cu acelaşi nume (devenită un simbol al Caransebeşului), operă a sculptorului Mihai Onofrei.


Pe şoseaua spre Băile Herculane, lângă Armeniş, la circa 27 km de Caransebeş, se află schitul „Piatra Scrisă”, unde tradiţia spune că, atunci când se construia calea ferată Caransebeş – Orşova şi s-a pornit lucrul la tunelul aflat în prelungirea podului peste râul Timiş, în urma exploziei cu dinamită, s-a desprins o stâncă, iar în faţa muncitorilor a apărut icoana Sfintei Treimi.


La 7 km de Caransebeş, pe raza localităţii Jupa, sunt vizibile ruinele unor construcţii importante şi ale unor ateliere din castrul roman şi din aşezarea civilă romană Tibiscum. Fondate de către romani în anul 106 d.Chr., aşezările de la Tibiscum au fost şi rămân cele mai importante vestigii ale antichităţii clasice din Banat.


ORŞOVA

Orşova este un municipiu din judeţul Mehedinţi, situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I de pe Dunăre, în zona de varsare a râului Cerna în Dunăre.
Aici au fost descoperite urmele aşezării daco-romane Dierna (din provincia romană Dacia Malvensis), ridicată la rang de municipiu în anul 193 d.Hr.


Obiective turistice:
Principala atracţie turistică a oraşului este fluviul Dunărea pe care se pot face croaziere spre Porţile de Fier, Tabula Traiana, Cazanele Mici, Cazanele Mari, Bustul lui Decebal, Mănăstirea Mraconia, Golful Dubova, Peştera Veterani, Peştera Ponicova.







Mănăstirea Sfânta Ana. A fost fondată de jurnalistul Pamfil Şeicaru care luptând aici ca sublocotenent în Primul Război Mondial, a dorit să-şi exprime recunoştinţa în faţa lui Dumnezeu fiindcă rămăsese în viaţă după ce fusese îngropat aici de explozia unei bombe.


Catedrala Catolică. Este unică în Europa, elementele sale specifice fiind forma de cort a interiorului şi acoperişul în formă de cruce. Friza de tablouri reprezentând „Drumul Golgotei” a fost pictată de Gabriel Popa în manieră modernă.

sursa ==== http://images.google.ro/imgres?imgurl=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsqcECFNMSAt4GdPhsk25qfag3anpSch4_rQpEO052FXTTjqx4JNuH7N12BftVU8utj02msdjc71LHJ5ALKpPYT9jQYa52rGEMu2BAuCshxL69dn9QmWEeWmJZ2gNbLrVj8d8dxPJZ_3A/s320/cetatea.jpg&imgrefurl=http://mondoturism.blogspot.com/2009_02_01_archive.html&usg=__DhMsD_ImpjpaRJPTpZ7K7w7ucZI=&h=240&w=320&sz=18&hl=ro&start=67&um=1&tbnid=pWBDsl10mj8gmM:&tbnh=89&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3DCARA%25C5%259E-%2BSEVERIN-%2BCentrul%2Bde%2Bagrement%2BR%25C3%2582UL%2BALB%26ndsp%3D20%26hl%3Dro%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:ro:official%26sa%3DN%26start%3D60%26um%3D1

Un comentariu:

  1. Voi, cei care vizitati acest blog si,in special, aceasta rubrica,ce excursii ati facut? ce locuri frumoase ati vizitat? ce locuri preferate aveti in Banat?
    Ne-ar placea sa va citim comentariile!

    RăspundețiȘtergere